Ko gero dauguma mamų sutiks, jog kartu su vaikelio gimimu, gimsta begale naujų dalykų – nauja mama, nauja rutina, nauji įpročiai, ir ne ką rečiau – gal ne visiškai nauja, bet tikrai pakitusi mamos mityba. Taip jau yra – kūdikiai bezda – neprabezda, atpilinėja, jiems užkietėja viduriukai, galiausiai prasideda pilvo diegliukai, o ne retam šių dienų kūdikiui dar prie visos šios nekuklios potyrių puokštės prisideda ir odos bėrimai, kuriems priežasčių rodos tūkstantis ir viena.
Jau niekas nesiginčija, kad žindančios mamos mityba turi įtakos vaikelio žarnyno ir odos būklės gerovei. Dažniausi alergenai – gliutenas, laktozė, kazeinas, kiaušiniai – tiesiogiai veikia dar besiformuojantį kūdikio žarnyną.
Dėl šios priežasties pakvietėme dietistę Ugnę Radzevičienę, kuri taip pat yra ir trijų vaikų mama, pasikalbėti apie pasikeitusius mitybos įpročius tapus mama, ką ir kada valgyti, kad mamai netrūktų energijos auginant mažylį, ir žinoma pakalbėjome apie saldumynus, kurių taip trokšta dažnai bemiegėse naktyse ir emociniuose kalniukuose gyvenančios šviežiai iškeptos mamytės. Žemiau rasite dalį mūsų Live transliacijoje aptartų klausimų.
Ugne, tai ar egzistuoja draugiški desertai, kurie padėtų mamai patenkinti išaugusį saldumynų poreikį, bet kartu nepakenktų mažyliui?
Valgyti galima viską, tik svarbu kada ir kokios kokybės. Pradžiuginsiu visas, kad saldumynai yra galimi, tiek žindant, tiek metant svorį, tiesiog svarbu suprasti, kad visus angliavandenius geriausiai vartoti pirmoje dienos pusėje, konkrečiau tai būtų iki pietų. Tokiu būdu tiek suvalgyti aukšto glikemijos indekso vaisiai, ar bet koks desertas bus greitai paverstas energija, kurią jūs dienos bėgyje sėkmingai panaudosite besirūpindamos mažyliu.
O kaip tuomet yra su šokoladu? Ar galima jį vartoti žindančioms mamytėms?
Visada sakiau ir sakysiu savo klientėms, kad pirma užduotis žengiant sveikos subalansuotos mitybos keliu yra išmokti ir įprasti skaityti produktų sudėtis ir jas teisingai analizuoti.
Kalbant konkrečiai apie šokoladą, tai jo tikrai galima pasimėgauti ir žindančioms mamytėms, tik labai svarbu išsirinkti kokybišką ir kuo švaresnės sudėties. Venkite šokoladų, kurių sudėtyje pirmas ingredientų sąraše yra cukrus, taip pat jame neturėtų būti palmių, hidrintų riebalų, genetiškai modifikuotų ingredientų. Idealu, kad pirmus tris keturis maitinimo mėnesius profilaktiškai vengtumėt ir laktozės bei pieno baltymo, tad rinkitės tokį, kuriame nėra pieno miltelių, jų tikrai nebūna veganiškuose šokoladuose ir kituose veganiškuose desertuose.
O kodėl žindančioms mamoms taip norisi ypatingai pirmomis savaitėmis tų saldumynų taip stipriai? Ar čia fiziologinis poreikis, ar labiau emocinis, turint omeny kiek daug virsmų turėjo patirti moteris, kad taptų mama?
Atsakymas iš tiesų yra, kad šis suaktyvėjęs potraukis yra ir tiek dėl padidėjusios energijos poreikio, ko pasekoje yra rekomenduojama visoms žindyvės suvartoti apie 500kcal daugiau nei iki gimdymo. Bet ne ką svarbesnis yra ir emocinio valgymo aspektas, kai norisi save apsidovanoti saldumynu už visą patirtį kurią išgyveno mama ir už tas bemieges naktis. Tai pat neretai saldumynų valgymas tampa ir tam tikra dalimi ir įvairiausių nepageidaujamų emocijų, streso „užvalgymu“, kad jos nekiltų į paviršių. Bet čia saldumynai deja turi tik labai trumpalaikį efektą, ir anksčiau ar vėliau reikės susitikti su savo emocijomis. Dėl to aš visuomet savo klientams sakau, kad neįpraskite savęs bausti ar apsidovanoti maistu.
O kaip dėl pačio cukraus? Ką vertėtų rinktis pasisaldinimui – rafinuotą įprastą cukrų ar jo pakaitalus, tokius kaip stevia, eritrolis, ksilitolis?
Dauguma cukraus pakaitalų, tokie kaip jūsų išvardinti, yra sintetiniai, todėl nors juose ir yra nulis angliavandenių, čia slypi apgaulė. Sintetinių saldiklių cheminiai junginiai sukurti taip, kad galėtų pakeisti cukrų, tačiau jie yra 30 ar net daugiau kartų saldesni už įprastą cukrų. Šie saldikliai vis dar yra tiriami, bet vienas dalykas jau yra aiškus – vartodami sintetinius saldiklius jūs apgaunate savo organizmą, kadangi nors saldumą ir jaučiate, bet kalorijų jame nėra, ir jums norisi daugiau suvalgyti to deserto, kuriame naudojami tokie saldikliai.
Nuoširdžiai dėkoju Ugnei Radzevičienei už pokalbį! Kviečiame pasekti dietistę Ugnę jos paskyroje socialiniuose tinkluose – Mitybos pažanga su Ugne.